Dweilorkest "De Lège Bloas" Boven-Eind

In memoriam

Louis: ‘t is wat ’t is

Louis van Eldijk

Geboren op 20 november 1960, overleden op 7 juli 2021

Louis en de grote trom, als je denkt aan de Lège Bloas dan zie je die twee-eenheid voorop. Maar waar is dit ontstaan? 1 van de grote passies van Louis was muziek. Slagwerker was hij in hart en nieren. Eerst bij de lokale drumband van Sint Willibrord en later bij DCAP. Met carnaval liep Louis met de drumband mee. Maar daar liep ook een ander orkest in de optocht. De Bloasbaelge genaamd. Dit clubje van leden uit Die Reifholzkapelle was het eerste echte dweilorkest van de regio. En toen zij op zoek waren naar een grote trom bespeler zei Louis direct ja! Inmiddels heet dit dweilorkest de Lège Bloas en Louis is de gangmaker met zijn grote instrument. Overal en altijd duidelijk hoorbaar aanwezig. Velen hier aanwezig hebben geprobeerd om Louis te overstijgen qua geluidsvolume, maar er was niemand die harder kon slaan dan de grote meester zelf. En daar kon Louis dan weer enorm van genieten!

En nu, nu wordt het stil. Geen Louis meer. In een jaar tijd verliest de Lège Bloas nu ook zijn 2e slagwerker. Vorig jaar namen we ook al afscheid van Jan Buskop. Jan en Louis, een markant stel. Samen deelden zij hun passie voor de Lège Bloas, maar ook samen hun passie voor druiven. Dat bracht hen nog jaren naar Kröv in de Duitse moezelstreek. Met Die Reifholzkapelle kwamen ze daar in de jaren tachtig al om de wijnfeesten op te luisteren met muziek. Louis was de geluidstechnicus van de kapel en zorgde er voor dat alle instrumenten goed uitversterkt werden en dat de muziek op de juiste wijze te horen was in de zalen. Het moet daar geweest zijn, dat ze samen van de wijn genietend, besloten hebben: muziek maken kunnen wij ook samen! Jan op de bekkens en Louis op de grote trom. Een mooi duo!

Maar toch wel het meest opvallende moment van Louis en de Lege Bloas was zijn keuze om adjudant bij de Roefelbus te worden. Samen met neef Prins Maarten koos Louis ervoor om een jaar te carnavallen zonder grote trom. Wat was Louis trots! En de Lège Bloas? Die ging door, maar zonder zijn boegbeeld Louis! En nu staan we hier Louis voor jouw laatste optreden. Geen gezellig feest, maar een afscheid in mineur. Hoe moet de Lège Bloas nu verder zonder Louis? Helaas gaan de alledaagse zaken door, maar wij zullen jou enorm gaan missen! Louis, bedankt voor al die jaren trouwe inzet en enthousiasme. Je was een fijne muzikant. Rust zacht.

(Afscheidswoord Arjan van Leest, namens leden en partners Lège Bloas, afscheidsdienst 13 juli 2021)